Fundamentele analyse

Investeren in bedrijven waar je bij hoort nadat je het zeker weet

Eyevestor is er ook voor bedrijven en hun fans. Dat neemt niet weg dat je als klant risico loopt door te investeren. In financiele termen noemen ze het fundamentele analyse. Hieronder hebben we uiteengezet wat belangrijk is om naar te kijken alvorens je investeert. Investopedia is ook een goede website om naar termen te kijken en zij hebben ook een prima artikel geschreven die je hier kan lezen. Maar we hebben het ook even op een rijtje gezet voor je in relatie tot het bestuderen van een eyeventure, die aan het sharefunden is..

Een fundamentele analyse van een bedrijf op Eyevestor, zoals kan gebaseerd worden op verschillende belangrijke aspecten die inzicht geven in de kwalitatieve en de kwantitatieve (financiële) gezondheid en het groeipotentieel van het bedrijf, de eyeventure.

Hier is een stappenplan dat je kunt gebruiken voor een fundamentele analyse:

Houd rekening dat het op verschillende tabbladen kan staan.

Bedrijfsinformatie en Missie

  • Missie en Visie: Wat is het doel van het bedrijf? In het geval van een bedrijf zou je kijken naar hun focus op duurzaamheid en innovatie in hun sector. Hoe willen ze waarde creëren voor hun klanten en aandeelhouders?
  • Marktpositie: Wat is hun positie binnen de markt? Wat maakt hen uniek in vergelijking met concurrenten? In dit geval kun je onderzoeken welke plaats inneemt in hun specifieke sector, bijvoorbeeld groene technologieën of duurzame bouwmaterialen. Hebben ze wel of niet de SWOT (Strengths, Weaknesses, Opprtunities & Threats) & 5 forces ingevuld en zichtbaar voor je? Is er een Business Model Canvas van het bedrijf. De BMC is een krachtige visualisatie van het bedrijf en wat ze doen. Op Eyevestor is daar ook een Business Model Canvas tabblad voor. Het is aan de eyeventure of ze die wel of niet ingevuld hebben en of tonen.

    Financiële Gezondheid
  • Omzetgroei: Zijn er gegevens beschikbaar over de jaarlijkse omzet of verkopen? Dit kan direct op het Eyevestor-platform staan of verkregen worden via openbare rapporten van het bedrijf. Het kan ook zijn dat het duidelijk staat in een bijgesloten pitch-deck. De Finance tab is ook daarvoor om inzicht te geven.
  • Winstmarges: Wat zijn de winstmarges van het bedrijf? Dit kan inzicht geven in de operationele efficiëntie. Bedrijven met hogere winstmarges hebben meestal een gezond bedrijfsmodel.
  • Kostenstructuur: Wat zijn de belangrijkste kostencomponenten? Zijn de kosten stabiel, of stijgen ze significant zonder dat de omzet toeneemt?

    Klantengroei en Marktpotentieel
  • Klantbasis: Hoe groot is de huidige klantenkring? In hoeverre groeit deze? Dit geeft inzicht in de marktpenetratie en het groeipotentieel.
  • Marktaandeel en Groei: Wat is de potentiële groei in de markt waarin het bedrijf opereert? Bijvoorbeeld, als de eyeventure zich richt op duurzaamheid, is de vraag naar hun producten/diensten in de toekomst waarschijnlijk groter vanwege de groeiende vraag naar duurzame oplossingen.

    Kapitaalstructuur
  • Aandelenstructuur: Kijk naar het aantal uitstaande aandelen en eventuele toekomstige plannen voor kapitaalverhoging. Wat is de huidige waarde per aandeel, en hoe verhoudt dit zich tot eerdere waarderingen? Hier dient de Legal tab voor.
  • Schuldenlast: Heeft het bedrijf schulden? Zo ja, wat is de verhouding tussen schulden en eigen vermogen? Dit geeft inzicht in hoe afhankelijk het bedrijf is van externe financiering. Check de finance tab.

    Management en Strategie
  • Managementteam: Hoe ervaren is het managementteam? Hebben ze een bewezen staat van dienst in het leiden van bedrijven en het realiseren van groei? Check out de Team tab.
  • Strategische Initiatieven: Wat zijn de toekomstige plannen? Denk aan productinnovaties, internationale expansie, of strategische partnerschappen. Dit is essentieel om te begrijpen waar het bedrijf naartoe gaat en hoe ze van plan zijn om waarde te creëren.

    Risicoanalyse
  • Marktrisico: Zijn er externe factoren die een impact kunnen hebben op het bedrijf? Dit kunnen bijvoorbeeld marktveranderingen of nieuwe wetgeving zijn (bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid). (SWOT & 5 threats tab).
  • Concurrentierisico: Wie zijn de belangrijkste concurrenten, en hoe goed is het bedrijf gepositioneerd ten opzichte van hen? Hebben ze een duurzaam concurrentievoordeel? (SWOT & 5 threats tab).
  • Economische en Politieke Risico’s: Wat zijn de bredere economische en politieke factoren die het bedrijf zouden kunnen beïnvloeden? (SWOT & 5 threats tab).

    Eigendom en Investor Relations
  • Aandeelhoudersstructuur: Hoe is het eigendom verdeeld? Wordt het bedrijf voornamelijk gecontroleerd door een paar grote investeerders, of is het aandeelhouderschap gediversifieerd? (Legal & Member type tab).
  • Investor Relations en Transparantie: Hoe goed communiceert het bedrijf met zijn investeerders? Publiceren ze regelmatig updates en financiële rapporten? Bedrijven die transparant zijn in hun communicatie, worden vaak beter gewaardeerd door investeerders. (Community tab).

Voorbeeld Analyse van Green Caravan (NL_CGC) op Eyevestor

Op basis van de NL_CGC Eyeventure-pagina , zou je de volgende informatie kunnen beoordelen:

  • Bedrijfsmissie: Focus op duurzaamheid en technologische innovatie.
  • Financiële gegevens: Zijn er rapporten of grafieken beschikbaar die de groei en winstgevendheid van het bedrijf laten zien?
  • Waarde per aandeel: Wat is de huidige prijs van de aandelen en hoe heeft deze zich ontwikkeld?
  • Marktpotentieel: De vraag naar duurzame technologieën en producten kan in de toekomst toenemen, wat een positief groeipotentieel voor het bedrijf kan betekenen.

Samenvattend: een fundamentele analyse op Eyevestor kan veel inzichten bieden door te focussen op financiële gezondheid, marktkansen, risico's en de effectiviteit van het managementteam. Je kunt dit combineren met de gegevens die Eyevestor direct biedt, zoals aandelenprijs, investeringsronde en bedrijfsinformatie, om een volledige analyse te maken.

https://storage.googleapis.com/eyevestor2-dev/e08a2da9e19449edbd2ac6d95c6f2bff_2024-09-18-100939.png