Investeren in startups

Hoe pak je het aan als je weinig ervaring hebt?

Investeren in startups

Investeren in startups is populairder dan ooit. Maar, hoe pak je dat aan als je daar weinig ervaring mee hebt? En als je bijvoorbeeld voor een paar honderd of een paar duizend euro wilt investeren? Veel startups hebben nog geen aandelen op de beurs, dus je kunt daarvoor niet zomaar naar een grote (online) broker gaan. En dat is misschien maar goed ook, omdat het je een anonieme aandeelhouder zou maken van iets dat je daardoor niet echt goed leert kennen.

Startups brengen risico’s met zich mee. Een klein deel schopt het tot de succesvolle onderneming die ze willen worden. Een ander deel wordt overgenomen en helaas strandt het bij een deel in ambitieuze plannen die toch te groot blijken.

In startups investeren is een kunst, die vraagt om een hoge mate van betrokkenheid. Dus wil je investeren in een startup? Zorg ervoor dat je het bedrijf goed leert kennen. Als je weet wat er speelt en wat de doelstellingen zijn krijg je een veel beter beeld van wat je de komende tijd kunt verwachten.

Investeren in startups is populairder dan ooit

Waarom startups?

Veel particulieren willen geld investeren in startups. Het ontbreekt ze aan de kennis om te weten hoe ze dat moeten doen. En wil je specifiek investeren in Nederlandse startups? Het is de moeite waard om vast te stellen waarom die zo populair zijn. Grofweg gelden er drie belangrijke redenen:

  • Hoog mogelijk rendement
    Dit eerste argument is het meest gehoord, maar ook het minst belangrijk voor ervaren investeerders. Natuurlijk proberen zij rendement te maken op hun investeringen, al is het nooit de eerste en belangrijkste overweging om wel of niet te investeren. Een investering in een startup kent altijd risico, waardoor het veel verstandiger is om naar de volgende twee argumenten te kijken.
  • Bekend maakt bemind
    Grote organisaties zijn log, zitten vaak ver weg en laten zich niet zomaar in de kaarten kijken. Dat werkt heel anders bij een startup, die op zoek is naar kapitaal om hard te kunnen groeien. Je hebt de mogelijkheid om een bedrijf echt te leren kennen en vast te stellen wat de plannen zijn voor de toekomst. Door het bedrijf goed te leren kennen word je ambassadeur in plaats van een anonieme aandeelhouder.
  • Sociaal karakter: samen groeien
    Ten derde kun je investeren in startups vanuit een sociaal karakter. Op basis van sharefunding breng je samen met andere investeerders het kapitaal bij elkaar dat nodig is om te groeien. Je helpt de gestelde doelen te realiseren, vanuit een hoge mate van betrokkenheid bij zowel de ondernemer(s) als de andere investeerders die er ook in geloven.

Een startup investering op basis van de laatste twee argumenten kan bij succes een hoog rendement opleveren. Hierover heb je geen zekerheid. Hoe meer je gelooft in het verhaal en het sociale karakter, des te meer betrokken je raakt en des te groter de kans dat je er uiteindelijk een mooie investering in een startup aan hebt.

Startups de mogelijkheid geven hun droom te realiseren is een grote kans en geeft veel voldoening! ‍

Spreiding in investeringen

Startups en investeringen vormen geen uitzondering binnen de wereld van beleggingen: ze brengen risico met zich mee. Sterker nog, het risico bij startups ligt zelfs hoger dan bij investeringen in bedrijven die al (tientallen) jaren stabiel opereren.

Dat vraagt om voldoende spreiding van investeringen. Bij Eyevestor bieden we de mogelijkheid om al vanaf een paar honderd euro te investeren. Dankzij sharefunding breng je met een groot aantal andere (particuliere) investeerders het bedrag bij elkaar dat een startup nodig heeft om de ambitieuze plannen te realiseren. Jullie zorgen er samen voor dat de startup kan uitgroeien tot een scale-up. Ondertussen profiteer jij natuurlijk mee, als mede-eigenaar en ambassadeur van het bedrijf dat de kans krijgt om de vleugels uit te slaan.


Online platform: technologiebedrijven en meer

Met Eyevestor vormen we het online platform waar jij de kans hebt om te investeren in onder andere startups. Het zijn bedrijven met een duidelijke missie, een helder verhaal en doelstellingen die ze willen realiseren.

Dat geldt voor de technologie bedrijven (https://www.eyevestor.com/educatie/investeerders/investeren-in-technologie-bedrijven/) en voor de andere bedrijven (https://www.eyevestor.com/educatie/investeerders/investeren-in-bedrijven/) die zich bij ons aanmelden. Wij bieden ze ons platform, waar ze de kans krijgen om te vertellen wie ze zijn, waar ze voor staan en welke doelen ze voor ogen hebben.

Jij hebt de kans om je te verdiepen in die startups en andere bedrijven. Daar waar je in gelooft kun je in investeren, al vanaf een paar honderd euro. Op die manier kun je startup investeringen doen, specifiek door het risico goed te spreiden. Het blijven risicovolle investeringen, al weet je vanuit de hoge mate van betrokkenheid in ieder geval precies waar de ondernemers voor staan en wat ze van plan zijn.


Investeren in startups

Dus wil je investeren in startups? Omarm ons sociale karakter, mét de mogelijkheid om de bedrijven waarin je investeert echt goed te leren kennen. Wij zorgen ervoor dat je de krachten kunt bundelen met andere particuliere investeerders. Samen helpen jullie de doelstellingen te realiseren van startups die ambitieuze plannen hebben om te groeien.