Crowdfunding starten

We geloven bij Eyevestor niet in crowdfunding. Maar in sharefunding!

Crowdfunding starten

Je wilt een crowdfunding starten: gefeliciteerd! Waarschijnlijk heb je een waanzinnig idee, waarvoor je zoveel mogelijk anderen enthousiast wilt maken. Daar houden we van bij Eyevestor.

Maar, hoe moet je zo’n crowdfunding opzetten? En is dat eigenlijk de enige manier om dit voor elkaar te krijgen? Of zijn er ook alternatieven? We leggen je uit over de platforms, over crowdfunding en investeren en over de beste manier om zoveel mogelijk mensen intensief te betrekken bij jouw bedrijf, idee of plan.

Opzetten: hoe verzamel je een enthousiaste crowd?

Want opzetten, hoe doe je dat succesvol? Je wilt een enthousiaste crowd verzamelen als je een crowdfunding gaat starten. En dat lukt steeds meer bedrijven en initiatieven heel goed, maar dat betekent niet dat het makkelijk is. Het vraagt om een gestructureerde aanpak, waarmee we je in 3 stappen graag op weg helpen:

1. Pitch Deck met de plannen

Jij weet natuurlijk precies waarvoor je de crowdfunding wilt starten. Helaas is dat niet genoeg, omdat je er ook anderen van zal moeten overtuigen. Wat is het probleem dat je gaat oplossen? Welke revolutionaire verandering kan echt niet langer wachten? Of waar heb je geld voor nodig om het verschil te gaan maken?
Maak een Pitch Deck, waarin je jouw plannen op een rij zet. En waarin je de belangrijkste vragen beantwoordt die potentiële enthousiaste funders waarschijnlijk hebben. Hoe beter je daarin slaagt, des te groter dat het opzetten een succes wordt.

2. Verzamel veel kleine bijdragen

Denk bovendien alvast na over de manier waarop je geld wilt gaan verzamelen. Zoek je het in enkele tientjes van een zeer groot aantal funders of heb je er liever een paar bij die enkele duizenden euro’s naar je overmaken? Uit onderzoek blijkt dat met name tijdens het starten van de crowdfunding vooral de kleinere bedragen goed werken (https://consumentenpsycholoog.nl/knallen-met-crowdfunding-kleine-investeringen-lonen-het-meest/). Ze voorkomen het idee van friendshipgiving, zodat een grotere groep anderen het vertrouwen krijgt om in je te investeren.


We geloven bij Eyevestor niet in crowdfunding. Maar in sharefunding!

3. Kies het juiste platform

En kies ten slotte het juiste platform. En daar wordt het natuurlijk interessant, omdat wij als Eyevestor een duidelijke voorkeur hebben. Sterker nog, we geloven bij Eyevestor niet in crowdfunding. Maar in sharefunding, dat heel anders werkt. Je verzamelt op die manier namelijk geen schuldeisers, maar investeerders die geloven in zowel jouw bedrijf, het idee en de groeiambities die je ongetwijfeld hebt.

Crowdfunding of investeren

6108745df4aaf5b1c18b4f44 nelemand de ondernemer Na crowdfunding kwam sharefunding voor Neleman

Dus denk je aan crowdfunding en zoek je een manier om de platformen te vergelijken? Bedenk je dan eerst of je wel gebruik wilt maken van een lening. Of dat je liever investeerders hebt, die aandelen kopen in jouw bedrijf.

Een traditionele crowdfunding leidt tot schuldeisers. Natuurlijk zijn die betrokken bij jouw plannen en de manier waarop je met jouw bedrijf aan slag wilt. Toch is het voor hen vooral belangrijk dat je met jouw bedrijf voldoende omzet (en winst maakt)om de geleende bedragen terug te betalen. Inclusief rendement, dat je maandelijks overmaakt op basis van bijvoorbeeld een annuïteit. Voor nieuwe plannen is tijdens de crowdfunding minder ruimte, omdat dit alleen maar zou leiden tot meer risico. En het moeilijker maakt om de geleende bedragen in de afgesproken periode terug te betalen.

Dat werkt heel anders als je kiest voor investeren door middel van sharefunding. Ook met die aanpak benader je een crowd. En maak je zoveel mogelijk anderen enthousiast over jouw idee, het bedrijf en wat je precies van plan bent. Het verschil is echter dat ze je geen geld lenen, maar dat ze in jouw bedrijf investeren. En dat ze dus mede-eigenaar worden, zowel van het bedrijf als van jouw ideeën, ambities en ideeën om te gaan groeien.

Er ligt geen druk op een maandelijkse rente-betaling en de aflossing van het geleende geld. Zodat je de vrijheid houdt om te ondernemen. En sharefunding veel meer groei stimuleert dan crowdfunding.

Het helpt investeerders nog meer te betrekken bij wat je van plan bent. En legt de basis om die plannen waar te gaan maken, dankzij de sharefunding-campagne die je start. En wil je daarna een nieuwe sharefunding opzetten? Je hebt de kans om meerdere rondes te combineren, om uit te groeien tot de succesvolle onderneming die je vanaf het begin voor ogen hebt.

Geen crowdfunding starten: kies sharefunding

Dus twijfel je aan het starten van een crowdfunding? Of ben je van mening dat dit inderdaad niet helemaal is wat je zoekt? Er is een alternatief beschikbaar, in de vorm van sharefunding. Ook dan zoek je het bij de crowd, om daar vanaf het begin ware ambassadeurs van te maken. En sterker nog, zij raken betrokken bij wat je nu doet én van plan bent. Omdat de focus ligt op groei en het waarmaken van ambities en ideeën. Zonder dat je een schuld hoeft aan te gaan, die juist een belemmering voor groei betekent.

Er ligt geen druk op een maandelijkse rente-betaling en de aflossing van het geleende geld. Zodat je de vrijheid houdt om te ondernemen. En sharefunding veel meer groei stimuleert dan crowdfunding.

Door sharefunding te starten krijgen investeerders daadwerkelijk de kans om te investeren. Ze worden mede-eigenaar van jouw bedrijf en de ideeën die je hebt om dat nog veel groter te maken. Samen met hen en op basis van een gedeelde missie om succesvol te worden.