Dit artikel is naar aanleiding van het op 20 april verschenen artikel in het FD getiteld ‘Financiering vaak lastig voor ondernemers van kleur: 'Banken staan niet voor ons in de rij'
Financiering krijgen is tegenwoordig voor elke mkb'er moeilijk. Maar ondernemers van kleur hebben het extra lastig. 'Op deze manier gaat er talent en business verloren', weten inmiddels ook veel investeerders.
Het is mooi om te zien dat het vaak de “niet-mainstream” ondernemers zijn, die de weg naar sharefunding en ons platform weten te vinden. “De juiste voedselketen”, “fashion gemaakt van plastic uit de oceaan” en “gerecyclede, hergebruikte en veganistische materialen” zijn voorbeelden van de terminologie die onze klanten gebruiken. En dat voelt ontzettend goed! Het interessante is dat wij hier niet bewust op sturen of op uit zijn maar het blijkt dat onze oplossingen en de manier waarop wij deze aanbieden, heel goed passen bij ondernemers die niet in het standaard bakje passen.
Wij geloven dan ook dat ondernemers van kleur tevens goed gebruik zouden kunnen maken van ons sharefunding platform en dat wordt onderschreven door dit artikel. Om te beginnen maken wij het geheel digitaal mogelijk om groeikapitaal te verkrijgen zonder daarvoor naar de bank te hoeven of een lening aan te gaan. Het probleem dat “banken staan niet voor ons in de rij” is daarmee opgelost.
Dat zorgt er ook voor dat de kosten van de rente die in het artikel genoemd worden, per jaar €30k bij de bank of zelf bijna €50k via de crowdfunding-lening, gewoon geïnvesteerd kunnen worden in het bedrijf en niet afgedragen hoeven te worden aan een derde partij. Onze “debt-equity calculator” die publiekelijk beschikbaar is, laat zien dat gemiddeld genomen er een jaar eerder break-even gedraaid kan worden en er na zes jaar een miljoen meer omgezet kan worden, als er via sharefunding gebruik gemaakt wordt van eigen vermogen in plaats van leningen.
Ook het feit dat ondernemers van kleur vaak “aangewezen zijn op familie” maakt sharefunding een passende oplossing omdat het Eyevestor platform het laten participeren van familie, partners of werknemers transparant, flexibel, onder eigen voorwaarden en professioneel mogelijk maakt op geheel digitale wijze. Dit kan menig uit-de-hand-gelopen-discussie-tijdens-het-kerst-diner voorkomen.
Tot slot voelt het toch ook nog wel van belang om te benadrukken dat sharefunding in veel gevallen begint met het generen van groeikapitaal maar in essentie gericht is op het faciliteren van financieel management van een organisatie, inclusief investor community management, die op een innovatieve manier gebruik maakt van hun eigen vermogen in tegenstelling tot een ouderwets bedrijf dat schulden heeft bij de bank.
Armand en Willemijn spreken je graag om je verder te helpen kleur te geven aan je doelen, zolang jij maar je eigen vermogen in wilt zetten, dan spreken we je graag. Stuur een mailtje naar hello@eyevestor.com of reserveer direct een afspraak met Willemijn.