Kapitaal ophalen is voor veel ondernemers noodzakelijke om hun onderneming te laten groeien. Bedrijven die succesvol financiering ophalen, hebben vaak niet alleen een goed idee, maar ook een doordachte strategie en uitermate goede voorbereiding.
In deze blog bespreken we vijf veelgemaakte fouten bij kapitaalwerving – en hoe je ze voorkomt.
1. Wachten tot je geld nodig hebt voordat je begint
Veel ondernemers beginnen pas met kapitaalwerving als ze het geld écht nodig hebben. Het probleem? Investeerders hebben tijd nodig om vertrouwen op te bouwen en je business goed te begrijpen.
Bedrijven zoals European Sleeper creëerden maanden van tevoren een fanbase, waardoor ze hun funding binnen 16 minuten vol hadden.
Voorkomen: begin ruim op tijd met het opbouwen van relaties met potentiële investeerders en je community. Zorg dat je consistent bent en consequent bent in de uitvoering van je strategie. Zie kapitaalwerving als een continu proces, niet als een eenmalige actie.
Heb je investeerders eenmaal betrokken? Zorg dan dat ze zich verbonden blijven voelen. Goede communicatie is key-doe je het goed, dan creëer je zelfs ambassadeurs. Het draagt bovendien bij aan je merkbeleving.
2. Alleen kijken naar banken en venture capital
Bankleningen en venture capital zijn bekende financieringsopties, maar ze brengen vaak strenge voorwaarden, hoge kosten en verlies van zeggenschap met zich mee.
Ook bij traditionele financieringsvormen is een goede voorbereiding een vereiste. Ondernemers die zich alleen op deze traditionele methoden richten, laten kansen liggen en betalen vaak een hoger percentage-zowel in rente als in aandelenkapitaal.
Voorkomen: onderzoek alternatieve financieringsvormen zoals sharefunding, waarbij je klanten, medewerkers en partners betrekt zonder de controle over je bedrijf te verliezen. Doordat ze jouw missie en visie delen, voelt de investering als een onderdeel van hun identiteit en gaan ze als ambassadeurs optreden.
Kasper Brandi Petersen, mede-oprichter van LABFRESH:
"Onze klanten zijn al ambassadeurs van ons merk en willen ons steunen bij de volgende groeifase. Eyevestor biedt een sterk en compleet platform, waarmee we niet alleen kapitaal ophalen, maar ook onze community versterken.”
3. Onjuiste bedrijfswaardering
Een van de meest gemaakte fouten bij kapitaalwerving is een onrealistische of slecht onderbouwde bedrijfswaardering. Investeerders willen weten waar ze in stappen en waarom je bedrijf een bepaalde waarde vertegenwoordigt.
Voorkomen: werk samen met een sharefunding partner of valuator om een eerlijke, goed onderbouwde waardering op te stellen.
Hoe beter je voorbereiding en onderbouwing, hoe steviger je in je schoenen staat bij een eventuele onderhandeling. Transparantie over de berekening van je bedrijfswaarde vergroot de kans op een succesvolle investeringsronde.
4. Geen strategie voor exit en liquiditeit
Veel ondernemers richten zich vooral op het ophalen van kapitaal, maar denken niet na over wat daarna komt. Wat als een investeerder wil uitstappen? Zonder een duidelijk liquiditeitsplan en een strategie voor eventuele vervolgrondes kan dit voor problemen zorgen en toekomstige investeerders afschrikken.
Voorkomen: zorg dat investeerders eenvoudig kunnen in- en uitstappen, bijvoorbeeld via een platform waar aandelen verhandelbaar zijn. Communiceer helder wanneer en onder welke voorwaarden dit kan, inclusief de bijbehorende risico's. Investeerders denken altijd, bewust of onbewust, aan "what's in it for me"-en de vrijheid om op eigen moment uit te stappen is daarbij een cruciale factor.
Dit is een van de redenen waarom beursgenoteerde fondsen vaak hoger gewaardeerd worden dan niet-beursgenoteerde fondsen. De mogelijkheid om aandelen vrij te verhandelen verlaagt de instapdrempel voor nieuwe investeerders en biedt zekerheid voor bestaande aandeelhouders.
5. Je klanten en medewerkers niet betrekken
Veel ondernemers zoeken naar externe investeerders, terwijl ze de meest betrokken investeerders al binnen handbereik hebben: hun klanten en medewerkers. Bedrijven die dit negeren, missen een kans om hun community sterker aan zich te binden.
Voorkomen: overweeg medewerkersparticipatie of investeringen door klanten. Mensen die al betrokken zijn bij je bedrijf zijn de ideale investeerders. Doe je het goed, dan worden ze niet alleen financiers, maar ook ambassadeurs.
Denk aan een restaurant: waar ga je liever eten als je mede-eigenaar bent van je favoriete zaak? Betrokkenheid vergroot loyaliteit. Zorg daarom voor regelmatige communicatie met je investeerders-iedereen wil weten hoe het met de onderneming gaat. Ze dragen niet alleen financieel bij, maar worden ook ambassadeurs van je merk.
Conclusie
Kapitaal ophalen vraagt om een sterke strategie en voorbereiding. Door deze fouten te vermijden, vergroot je je kans op succes en zorg je ervoor dat je bedrijf financieel gezond blijft. Benieuwd of sharefunding een goede optie is voor jouw bedrijf? Doe de Sharefunding Readiness Check en ontdek de mogelijkheden.